Οι περισσότεροι πιστεύετε πως ένας σκύλος επηρεάζεται συναισθηματικά και αγαπάει περισσότερο “το χέρι” που τον ταΐζει. Ναι είναι αυτός ένας λόγος αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Ίσως τώρα που το σκέφτεστε να έχετε παρατηρήσει τον σκύλος σας να δείχνει έντονο ενδιαφέρον σε κάποιον γνωστό σας ο οποίος σαφέστατα δεν τον έχει ταΐσει ποτέ. Παρ’ όλα αυτά όποτε τον βλέπει ο σκύλος κάνει σαν τρελός που νιώθετε μέσα σας μια υποψία ζήλιας κι αναρωτιέστε “μα εγώ τον φροντίζω, δικός μου σκύλος είναι.. γιατί κάνει σαν τρελός για τον ξένο;”
Το πιστεύετε ή όχι, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την κρίση του σκύλου σας. Δεν είναι μόνο το ποιος είναι το αφεντικό, ο ιδιοκτήτης, ο κηδεμόνας ή ο σκύλο-γονέας…. ή όπως αλλιώς το λέτε εσείς, είναι κι άλλα πράγματα που τον κάνουν να έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση σε άλλους εκτός από εσάς.
- Ο σωστός χρόνος κοινωνικοποίησης είναι το κλειδί. Η βασική περίοδος κοινωνικοποίησης ενός σκύλου είναι από την γέννηση έως τους έξι πρώτους μήνες. Οι εγκέφαλοι των κουταβιών είναι πολύ δεκτικοί σ’ αυτήν την ηλικία. Με αποτέλεσμα, οι κοινωνικές εμπειρίες που έχουν ως κουτάβια να τα επηρεάζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Είναι σημαντικό για τα κουτάβια να συναναστρέφονται με όλες τις ομάδες ανθρώπων, ζώων, τόπων και πραγμάτων. Εάν για παράδειγμα, υιοθετήσατε ένα σκυλάκι σε μεγαλύτερη ηλικία, το οποίο είχε μεγαλώσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του μαζί με μια γυναίκα, το πιο πιθανό είναι να είναι πιο άνετο με τις γυναίκες παρά με τους άντρες που ίσως να μην είχε συναντήσει ποτέ του. Ή γνώρισε άντρες αλλά μετά τους πρώτους έξι μήνες κι αυτό επηρεάζει την μετέπειτα συμπεριφορά του. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε την κοινωνικοποίηση του σκύλου σας. Απλά θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο, επιμονή κι υπομονή. Όσο περισσότερες εμπειρίες έχει κι όσους περισσότερους ανθρώπους συναντά, τόσο πιο εύκολο θα είναι να συνηθίσει την παρουσία τους και να τους βλέπει με πιο φιλικό μάτι στο μέλλον.
-
Η προσοχή κι η φροντίδα δημιουργούν δεσμούς. Μπορεί να είστε εσείς που πάτε τον σκύλο σας βόλτα και τον ταΐζετε. Αλλά όταν ένα άλλο μέλος της οικογένειάς σας του αφιερώνει περισσότερο χρόνο, στοργή και προσοχή από εσάς, τότε να είστε σίγουροι πως εκείνος θα είναι ο “αγαπημένος” άνθρωπος του σκύλου σας. Είναι αυτό που λένε “δεν παίζει ρόλο η ποσότητα αλλά η ποιότητα”. Το ίδιο λοιπόν ισχύει κι εδώ. Ένας σκύλος αγαπάει και προτιμά τον ποιοτικό χρόνο… Για παράδειγμα, μισή ώρα βόλτα δεν είναι το ίδιο με μισή ώρα παιχνίδι μαζί του. Το δεύτερο θα αγαπήσει περισσότερο! Προς Θεού, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει ανάγκη τις βόλτες!
- Η θετικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην σχέση σας με τον σκύλο. Τι σας διδάσκει η θετική εκπαίδευση; Πως το παν σε μια σωστή εκπαίδευση είναι η επιβράβευση. Όπου επιβράβευση σημαίνει απόλαυση. Είτε είναι παιχνίδι, είτε λιχουδιά ή ένας καλός λόγος κι ένα χάδι. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι σκύλοι αναπτύσσουν θετική σχέση με τις εντολές και κατ’ επέκταση με τον κηδεμόνα τους. Κάθε φορά που θα απολαμβάνει ο σκύλος σας μια ευχάριστη εμπειρία, θα δένεται όλο και περισσότερο μαζί σας. Αφού βέβαια θα του την προσφέρετε εσείς.
Συμβουλή για να γίνετε ο αγαπημένος άνθρωπος του σκύλου σας (αν δεν είστε ήδη….)
Πέρα από την φροντίδα, αγάπη, στοργή και τα σχετικά που όλοι οι σωστοί σκύλο – γονείς γνωρίζουν, ένας άλλος τρόπος για να δεθείτε περισσότερο με τον σκύλο σας είναι να του αφιερώνεται έστω μισή ώρα κάθε μέρα. Να είστε όμως αποκλειστικά για εκείνον! Με παιχνίδι, αφοσίωση και θετικές εμπειρίες. Όπως επίσης και η εκπαίδευση είναι ένας τρόπος δεσίματος. Μάθετε του νέες εντολές. Φρεσκάρετε τις παλιές. Παίξτε μαζί όπως κυνηγητό, tug of war, agility. Ζήστε νέες περιπέτειες κι εμπειρίες, όπως κολύμπι, πεζοπορία σε βουνό. Γίνετε μια ομάδα! Και να είστε σίγουροι πως θα σας βλέπει σαν… Θεό του!